MENU

FILMY PRO 9-11 let

Celodenní program pro diváky od 9 do 11 let přináší velkou porci krátkých filmů, workshopů a diskusí s odborníky na filmovou tvorbu.

Staň se porotcem, vyber ten nejlepší film a užij si spoustu zábavy při diskusích a workshopech. Nekoukej blbě a přihlas se!

Na soutěžních dnech festivalu Young Film Fest se i letos utkají o tvou přízeň ty nejlepší krátké filmy z celého světa.
Staň se jedním z padesátky porotců a pomoz vybrat ten úplně nejlepší!

24. dubna od 9 do 16 hodin v DOXu.

Postupně si pustíme všechny filmy, probereme vaše dojmy, pocity, srovnání s jinými filmy, obraz i příběh. Náš lektor je průvodcem světem filmu, ale nejdůležitější je pro nás každý mladý porotce, který o filmu rozhodne a kriticky přemýšlí o světě filmu i o světe kolem něj. Během dne se také najíte, představíme vám tři filmové workshopy (jeden bude zaměřený na současné výtvarné umění, druhý na současné umění v novém cirkusu a třetí na filmový střih). Na konci dne každý porotce rozhodne, kdo získá cenu Young Film Festu pro film ve věkové skupině 9 – 11 let.

Naše heslo nekoukej blbě nesouvisí s výrazem mladých diváků ve tváři, ale k tomu, abychom přemýšleli nad tím, na co koukáme. Proto je vyzýváme: nekoukej blbě a staň se porotcem!

Cena za celodenní program je 180 Kč, zaplatit ho můžeš hotově na místě po vyplnění přihlášky.
Uzávěrka přihlášek je sobota 23. dubna ve 22 hodin.

Na jaké filmy se můžeš těšit?

Mia a Liki (Katrin Tegova, Estonsko, 2021, 15 min)
Zdálo by se, že léto potrvá věčně. A sestry Mia a Liki si to snaží náležitě užít. Ale všechno není tak bezstarostné, jak se na první pohled zdá. Něco se děje s jejich rodiči. Dívky sice vnímají, že tu něco není v pořádku, ale situaci se jim nedaří pochopit. V jejich hlavě se tak usídlí zmatek a strach.

Příběh hrůzostrašné Eliz (Adam Struhala, Eliška Kováříková, Česko, 2021, 28 min)
Třem jedenáctiletým klukům se líbí stejná dívka, Eliz, ale nechtějí si to přiznat. Při obědě ve školní jídelně se vzájemně snaží trumfnout tím, kdo s ní zažil děsivější zážitek. Ve všech příbězích vystupuje Eliz jako hlavní antagonistka, posel zkázy. Staly se ale všechny příběhy opravdu tak, jak kluci vypráví?

Aquafobie (Vannskrekk, Vigdis Nielsen, Norsko, 2020, 12 min)
Vilja bydlí s dědečkem ve vesnici u moře. Volný čas ráda tráví potápěním a plaváním. Když pláž obsadí její spolužačky a začnou ji šikanovat, Vilja se jim musí postavit. Podaří se jí získat jejich respekt? A za jakou cenu?

Sierra (Sander Joon,  Estonsko, 2022, 16 min)
Fascinující svět automobilů dovede otce se synem až na závodní dráhu. S jediným cílem: vyhrát! Pestrobarevná akční podívaná vás určitě strhne.

Kapka v moři (C’est pas la mer à boire, Eugénie Marguerite, Francie, 2021, 4 min)
Výlet s rodinou nezačne zrovna šťastně. Rodiče v autě začnou hádat a přestanou se věnovat dětem na zadním sedadle. Starší sestru kouše svetr a mladší ze sourozenců Hyppolite se rozpláče tak, že slzami vyplaví auto i s posádkou. Odjet mohou jedině, až se všichni uklidní…


Workshop filmového zvuku

Z hororu komedie? Z komedie drama? Jak funguje zvuk ve filmu, jak ovlivňuje jeho atmosféru a může manipulovat divákem, se dozvíte během zvukového workshopu s Matějem Chrudinou, který vystudoval Zvukovou tvorbu na FAMU.

Workshop současného umění s DOX | Storybox

Vzdělávací program inspirovaný metodikou Narrative 4 k výstavě Fenomeander: Jak moc potřebuje vyprávění ilustraci a obraz příběh? V DOXu věříme, že taková galerie a výstava v ní je jako veliký box plný příběhů a stačí si vybrat. Tak jako je za každým obrazem skrytý příběh, tak dovede správný obraz osvětlit (ilustrovat) vyprávění. A právě vyprávění a ilustrace jsou základními prvky programu, v němž vzájemné sdílení příběhů inspirované metodikou Narrative 4 rozvíjí empatii, fantazii, obrazotvornost, schopnost vyjadřovat se, ale i ilustrovat. Objevte umělce v sobě – přijďte vyprávět, tvořit, vyprávět.

Novocirkusový workshop s Losers

Pojďte se po filmovém maratonu rozhýbat a protáhnout se! Čekají na vás profesionální cirkusoví umělci z přední české skupiny Losers Cirque Company, kteří vám poodhalí tajemství svého řemesla. Pod jejich vedením si vyzkoušíte tak trochu jiný druh pohybu: triky s prvky akrojógy a zábavná cvičení zaměřená na balanc a akrobacii. Workshop je vhodný pro všechny filmoholiky, gymnastická ani jiná průprava není nutná. Důležitá je chuť se hýbat a zařádit si. Stačí dorazit s dobrou náladou a mít s sebou pohodlné sportovní oblečení.