MENU

FILMY PRO 12-14 let

Celodenní program pro diváky od 12 do 14 let přináší velkou porci filmů, workshopů a diskusí s odborníky na filmovou tvorbu.

Staň se porotcem, vyber ten nejlepší film a užij si spoustu zábavy při diskusích a workshopech. Nekoukej blbě a přihlas se!

Na soutěžních dnech festivalu Young Film Fest se i letos utkají o tvou přízeň ty nejlepší filmy z celého světa.

Staň se jedním z padesátky porotců a pomoz vybrat ten úplně nejlepší!

23. dubna od 9 do 19 hodin v Kině Kavalírka

Postupně si pustíme všechny filmy, probereme vaše dojmy, pocity, srovnání s jinými filmy, obraz i příběh. Náš lektor je průvodcem světem filmu, ale nejdůležitější je pro nás každý mladý porotce, který o filmu rozhodne a kriticky přemýšlí o světě filmu i o světe kolem něj. Během dne se také najíte, představíme vám tři filmové workshopy (jeden bude zaměřený na filmový zvuk, druhý na tvůrčí psaní a třetí na filmový střih). Na konci dne každý porotce rozhodne, kdo získá cenu Young Film Festu pro film ve věkové skupině 12 – 14 let.

Naše heslo nekoukej blbě nesouvisí s výrazem mladých diváků ve tváři, ale k tomu, abychom přemýšleli nad tím, na co koukáme. Proto je vyzýváme: nekoukej blbě a staň se porotcem!

Cena za celodenní program je 180 Kč, zaplatit ho můžeš hotově na místě. Stačí vyplnit přihlášku.
Uzávěrka přihlášek je pátek 22. dubna ve 22 hodin.

Na jaké filmy se můžeš těšit?

Thea & Tuva (Kristian B. Walters, Norsko, 2020, 23 min)
Sestry Thea a Tuva si můžou dělat, co chtějí. Celé dny se poflakují po městě, místní nákupák je jejich útočistěm. Mámě je to úplně jedno, stará se jen o sebe. Jednoho dne potkají pětiletou holčičku Sofii, kterou přiberou do party. S blížícím se západem slunce však jejich přátelství chladne. Film skvěle pracuje s prvky sociálního realismu.

Run (Emma Miranda Moore, Velká Británie, 2021, 13 min)
Makej, makej, ještě pět kliků, to zvládneš! Charlie cvičí a každý den běhá, aby byl silnější než brácha, který si z něj vždy z krátké chvíle dělá boxovací pytel. Jednoho dne potká na ulici sousedku Lisu, kterou pro změnu trápí její násilnický přítel. Charlie jí nabídne, ať jde běhat s ním. Dynamický film o jednom neobvyklém přátelství a síle postavit se zlu.

Azyl (Eva Matějovičová, Česko, 2021, 5 min)
Seznamte se s Bubblesem - bezzubou čivavou se zlomenou čelistí. Bubbles a ostatní zvířata jsou hlavní postavy roztomilého animovaného filmu o tom, že i zvířata mají někdy stejné problémy jako my - lidé. Alergická zvířecí záchranářka se snaží najít pro každé osiřelé zvíře ideálního páníčka. Každý z nich si přece zaslouží druhou šanci.

Nezdary (Contretemps, Laurine Baille, Gabriel Gérard, Lise Légier, Chloé Maingé and Claire Sun, Francie, 2021, 7 min)
Anna trpí obsedantně-kompulzivní poruchu, kvůli které pečlivě dodržuje různé rutinní úkony. Její klid naruší mladší sestra ve chvíli, kdy si doma zapomene část svého hudebního nástroje. Když je Anna postavena do situace, že musí sestře nástroj přinést, musí se postavit strachu ze světa, který je mimo její kontrolu.

Libertad (Clara Roquet, Španělsko, Belgie, 2021, 104 min)
Je to jedna z posledních letních dovolených, které rodina Vidalových stráví s babičkou Ángelou, trpící Alzheimerovou chorobou. Nora se poprvé cítí nepatřičně: vyrostla z dětských her, ale ještě se neumí zapojit do konverzace dospělých. Vše se náhle změní, když přijede vzpurná a podmanivá Libertad, dcera babiččiny kolumbijské pečovatelky Rosany. Nořino léto dostane zcela novou podobu, protože obě dívky z naprosto odlišných společenských vrstev neztrácejí čas a navazují intenzivní, i když nerovné přátelství. Společně uniknou z ochranářské rodinné bubliny, vystoupí ze své komfortní zóny a objeví nový svět, kde se Nora cítí svobodnější než kdy dřív.

Gabi mezi osmým a třináctým rokem (Engeli Broberg, Švédsko, Norsko, 2021, 79 min)
Gabi žije ve Stockholmu, v liberálním prostředí hlavního města. Rozdíly mezi kluky a holkami nevnímá a považuje takové úvahy za banální. Když se přestěhuje do malého města, naráží poprvé na nepochopení svého okolí. Navíc se její tělo v důsledku dospívání mění, a to ji ještě více mate. Dokumentární film zachycuje hledání vlastní identity dospívající dívky navzdory společenským normám.


Workshop filmového střihu

Vytvoř si vlastní trailer. Pomocí počítače a střihového programu vyrobíš vlastní krátký film nebo trailer a promítneš ho ostatním. Světem střihové skladby, manipulace záběrů a významů tě provede Juraj Ondruš, absolvent oboru Střihová skladba na Univerzitě Tomáše Bati.

Workshop filmového zvuku

Z hororu komedie? Z komedie drama? Jak funguje zvuk ve filmu, jak ovlivňuje jeho atmosféru a může manipulovat divákem, se dozvíte během zvukového workshopu s Matějem Chrudinou, který vystudoval Zvukovou tvorbu na FAMU.

Workshop tvůrčího psaní

Ponoř se do vlastní fantazie, vymysli svůj příběh a napiš k němu scénář. Jakou strukturu má takový tvar mít, jakým jazykem mluví vaše postavy a jak příběh rozvíjet od začátku do konce, vám poradí absolventka Scenáristiky a dramaturgie na pražské FAMU Kristýna Kopřivová.