MENU

Young Film Fest zná první vítěze

První cena Young Film Festu udělena

První CENA YOUNG FILM FESTU udělena!

 

Mladí porotci z věkové kategorie 12 – 14 let dnes vybrali vítězný film. Je jím animovaný snímek Osmého dne, na jehož režii se podílelo celkem pět francouzských režisérů - A. Sénéchal, A. Massez, E. Debruyne, F. Carin, Théo Duhautois. Snímek zachycuje pestrobarevný pletený svět plný zvířat a rostlin, které postupně pohlcuje destruktivní tmavé vlákno. Na stvoření světa údajně stačilo sedm dní, na jeho zničení ale může stačit pouze jeden. Film prostřednictvím úderné metafory ukazuje, jaké důsledky může mít přerušení starodávného pouta s přírodou a umožnění jediné síle převzít kontrolu nad vším ostatním.

 

Porota udělila vedle toho také zvláštní ocenění filmu Jmenuji se Edgar a mám krávu. Animovaný snímek režiséra Filipa Diviaka vypráví příběh naivního, hodného starého mládence Edgara, jehož cesta se střetne jednoho dne s čerstvě narozeným teletem, které ho naprosto okouzlí a které si vezme domů. Nicméně jak už tomu tak bývá, telátko vyrostlo v krávu, a tak v malém panelákovém bytě začíná nelehké soužití Edgara a krávy. 

 

Mladí diváci, kteří měli dnes jedinečnou možnost zasednout v porotě vybírali z šesti krátkometrážních filmů a během dne se zúčastnili v Kině Kavalírka také několika workshopů pod vedením zkušených lektorů - workshopu tvorby videa s AI, střihu videa s AI nebo workshopu psaní filmu. 

 

Gratulujeme režisérům oceněných filmů a věříme, že jsme se s mladými filmovými nadšenci, kteří dnes usedli v porotě neviděli naposledy!