MENU

Animárium Sladovna Písek

Tomáš Machek

Sladovna Písek je největší interaktivní galerie v ČR. Programový koncept Galerie hrou, který byl ve sladovně zaveden roku 2013, významně podpořil cestovní ruch ve městě. V roce 2021 získala Sladovna certifikát Domov vzdělávání 21. století - místo, kde se rodiny a děti - prostřednictvím kultury, umění a hry - mohou učit, jak pozitivně měnit budoucnost. Certifikát udělila mezinárodní asociace Hands On!, sdružující dětská muzea a galerie.  

V roce 2018 jsme krátkodobě otevřeli Laboratoř Animace a zahájili tak naše experimenty ve světě animovaného filmu. Od roku 2019 do června 2021 jsme pomocí projektu Animation now - interregionálního projektu přeshraniční spolupráce s Trickfim studiem vídeňského dětského muzea ZOOM vyvinuli koncept Animárium – ponor do světa animace. Na rozdíl od mnoha jiných podobných projektů v jiných institucích, jsme se zaměřili více na rozvoj našich návštěvníků prostřednictvím her a experimentů s animačními technikami, než na produkci audiovizuálního obsahu. Vzniklo tak Studio 1, určené pro individuální i kolektivní experimenty se základními animačními technikami a principy, které jazyk animovaného filmu využívá. Až na druhém místě je Studio 2, které je plně vybavené pro seriózní produkci animovaných filmů. Zatím nejméně využívané je i nejmladší AudioStudio, připravené pro záznam a postprodukci zvuku. 

Těžištěm naší práce je právě princip Laboratoře (který ve Sladovně dlouhodobě rozvíjíme), kdy za důležitější považujeme, co nejpoctivější kreativní ohledávání principů, s nimiž audiovizuální umění nakládá, než samotnou produkci audiovizuálního obsahu. Při dlouhodobější práci se ale nebráníme ani ambicím na vznik krátkých animovaných filmů. Těžištěm naší práce však zůstávají společné experimenty. V současnosti například na poli site-specific animace, či zvuku. Jak pracujeme s veřejností, školními skupinami, učiteli Vám představím ve svém příspěvku.


Tomáš Machek

Absolvent Ateliéru Divadlo a výchova DiF a JAMU, herec divadla Líšeň, Zakladatel o.s. Umění mění a Divadla ToTeM, pedagog, loutkář, scénograf, lektor site specific, animačních a sebepoznávacích workshopů, dramatické, ekologické a filmové výchovy. Galerijní pedagog Sladovny Písek, jeden z autorů konceptu i finální realizace animačního studia Animárium.