MENU

INDUSTRY Young and Short: Mladí porotci učí učitele

Jste ředitel/ka, učitel/ka, školní psycholog/žka nebo výchovný/ná poradce/kyně II. stupně ZŠ nebo SŠ? Zajímá vás, co si mladí lidé myslí o filmech a jejich využití ve výuce? Připravili jsme pro vás besedu se členy a členkami mladé poroty Young and Short 2024!

Co je Young and Short? Jaké filmy mladá porota do distribučních pásem vybrala a proč? Jak daná témata ovlivňují jejich život a proč jsou pro něj důležitá? Jak výběr filmů probíhal? A proč si myslí, že má smysl film a audiovizi zapojovat do výuky? O tom všem si budou s učiteli povídat Antonie Bejčková a David Ployhar za věkovou kategorii 12-14 let a Anna Dostálová, Markéta Frajerová a Lukáš Hladík za věkovou kategorii 15-19 let. 

Vybrané filmy Young and Short můžete zhlédnout v rámci industry programu Young Film Festu 26. 9. 2024 od 16 hodin v rámci Young and Short: Projekce pro učitele.

Akci spolupořádá  Audiovizuální HUB Kina Kavalírka.

Doporučujeme se zaregistrovat ZDE

 

O Young and Short 2024

Young and Short 2024 je distribuční filmové pásmo, které charakterizuje svou generaci. Na jaře letošního roku vybrali mladí porotci ve věku 12-14 a 15-19 let pro své vrstevníky deset nejlepších filmových kraťasů ze současné evropské krátkometrážní kinematografie.

Z vybraných filmů vznikla dvě filmová pásma, která nabízí rozmanitý exkurz do různých filmových žánrů a tvůrčích přístupů a odráží témata pro mladou generaci důležitá a aktuální. Filmy doplněné o pracovní listy mohou učitelé využívat ve výuce a jedinečným způsobem tak obohatit proces vzdělávání. Young and Short netradičním a zábavným způsobem rozvíjí kritické a estetické myšlení mladých lidí a dává jim možnost vzájemně se inspirovat svými názory a postoji.

Více informací o Young and Short se dozvíte zde.


Antonie Bejčková

Je mi třináct. To je hodně let na kočku, ale pro mě tak akorát, abych jich stihla ještě co nejvíc potkat a pohladit. Mám ráda vše, co má hebký kožíšek, kromě chlupatých pavouků. A úplně nejvíc mám ráda Dismanův rozhlasový dětský soubor, kde tvoříme divadelně i filmově. Vážné filmy mě moc nebaví a trapné scény mi nepřijdou vtipné. Kdybych měla kouzelné sluchátko, přivolala bych také milion koček, a to by mi stačilo.

David Ployhar

Pocházím z filmařské rodiny, tak jsem měl několikrát možnost hrát ve filmu jako komparzista (Děti Nagana, Vánoční příběh, Poslední z Aporveru). Natáčení jsem pozoroval i za kamerou, např. film Past, kde jsem pomáhal s kamerovou technikou v historické tramvaji. Zúčastnil jsem se jako porotce filmového festivalu Young and Short a k filmovému festivalu v Třeboni jsem shlédnul pár studentských filmů z filmové školy v Písku. Kdybych si měl vybrat, byl bych raději za kamerou, než před. Na filmech mne nejvíce baví příběhy. Mám rád animáky, sci-fi a nebráním se ani akčním filmům. Ve volném čase rád stříhám videa a přidávám k nim hudbu. 

Anna Dostálová

Je mi 19 a přestože mě od mala bavila kultura, k filmům jsem se dostala trochu náhodou, ale už jsem u nich zůstala. Nastoupila jsem do prvního semestru Teorie a dějin filmu a audiovizuální kultury na MUNI. Vedu internetové studentské médium - Studentské listy, podílím se na multižánrovém festivalu Obnaženi v rodném Chomutově. Ve volném čase ráda sleduji filmy, čtu nebo cestuji.

Markéta Frajerová

Je mi 20 let a studuji Teritoriální studia na FSV UK. Jakožto milovnice filmu se ráda vzdělávám v oborech filmové vědy a stále si hledám cestu, kterou bych se chtěla ubírat. Baví mne nejen filmy sledovat, ale hlavně o nich přemýšlet a rozebírat je. Zajímám se také o filmovou historii. Právě se účastním stáže v Národním filmovém archivu a mimo to také ráda vypomáhám na filmových festivalech.

Lukáš Hladík

Je mi 20 let a letos nastupuji na divadelní vědu na FF UK. Věnuji se kromě studia i dobrovolnictví, tvůrčímu psaní a jsem součástí Youth Consultation Group Evropského filmového klubu. Na filmu mě nejvíce fascinuje, že jde o kombinaci různých uměleckých odvětví, která tak splývají do jednoho celku.