MENU

INDUSTRY Mezinárodní fórum pro audiovizuální výchovu SESSION 3

Pro všechny, kdo působí v audiovizuální a kulturní oblasti a zajímají se o mladé publikum.

Mezinárodní fórum pro audiovizuální výchovu je součásti projektu The Visegrad Young Film Days a nabízí komplexní pohled na stěžejní instituce a iniciativy v oblasti evropské kinematografie a audiovizuální výchovy pro mladé diváky.

Program se zaměří na Cinekid, největší filmový a mediální festival pro děti a mládež, a podívá se také na Quai10, jedinečné místo v belgickém městě Charleroi, kde se prolíná film a videohry a na činnost Sítě filmové výchovy v Nizozemsku. Fórum představí inovativní přístupy k předškolní filmové výchově v Deutsches Filminstitut & Filmmuseum a Dánském filmovém institutu, přiblíží úspěchy švédské kinematografie pro děti a mládež, včetně sběru dat o mladých divácích ve Švédském filmovém institutu, a představí agendu KIDS Regio, lobbistické iniciativy za kvalitní a rozmanitou evropskou kinematografii pro děti a mládež. 

Program také představí širokou škálu filmových vzdělávacích projektů a aktivit, které zajišťují instituce ze zemí Visegrádu. Patří mezi ně Národní filmový institut - Filmový archiv (Maďarsko), Centrum filmové kultury Andrzeje Wajdy (Polsko), Kino Úsmev (Slovensko) a Centrum dokumentárního filmu (Česká republika), přičemž každá z těchto institucí nabídne své jedinečné přístupy k filmové výchově a k zapojení mladého publika.

Program je primárně určen pro profesionály v oblasti audiovize a v oblasti audiovizuální výchovy.

Registrace do programu neznamená automatickou možnost účasti na programu. Až v případě, že bude vaše registrace odsouhlasena, je možné se programu účastnit. Deadline pro registrace je 18. 9. 2024.

Pro zajištění účasti prosím postupujte podle následujících pokynů: 

Registrace: Vyplňte formulář prostřednictvím Google formuláře, který naleznete ZDE.

Na program navazuje PITCH LIVE s Michalem Šaškem a Heleen Rouw.

 

Program (13:00 - 14:10):

 

Program Klassz - Klasické filmy ve vzdělávání

Emese Erdös

Národní filmový ústav - filmový archiv

 

Filmový tábor pro učitele

Karolina Śmigiel

Centrum filmové kultury Andrzeje Wajdy

 

Animárium-Sladovna Písek

Tomáš Machek

Sladovna Písek

 

Jak funguje Aeroškola

Martin Peroutka

Aeroškola z.s.

 

FIRESIDE CHAT: Navazování silných partnerských vztahů s učiteli  

Emese Erdös, Karolina Śmigiel, Tomáš Machek a Martin Peroutka

Neformální diskuse se zaměřením na spolupráci s učiteli a způsoby a možnosti, jak je oslovit s formáty filmové výchovy. 


Emese Erdös

V Národním filmovém institutu pracuje od roku 2017, dva a půl roku jako koordinátorka programu Fast Forward, kde organizovala workshopy a masterclassy pro mladé filmaře. Od března 2020 pracuje ve Filmovém archivu jako vedoucí vzdělávacích projektů. Vytváří vzdělávací obsah a koordinuje program Klassz - vzdělávací program pro mládež. Dříve působila jako organizátorka kulturních programů ve společnosti Budapest Film, která je provozovatelem artových kin, a jako kurátorka výstavy „90 let Puškinova kina“. Předtím pracovala jako učitelka dramatické výchovy a umělecká ředitelka divadla Mandragora.

Karolina Śmigiel

Karolina Śmigiel je kulturní expertka, filozofka, kulturní manažerka a pedagožka. Je uměleckou ředitelkou Festivalu dokumentárních filmů pro mladé publikum LET'S DOC, který pořádá Centrum filmové kultury Andrzeje Wajdy. V roce 2020 společně s Centrem zahájila program vývoje dokumentárních režisérů „Let's Doc“, jehož cílem je rozvoj dokumentární tvorby pro mladé publikum v Polsku. Kromě toho se posledních 15 let věnuje filmové a mediální výchově (Asociace Nové horizonty, Kino w trampkach, Sdružení tvůrčích iniciativ „ę“). Karolina vede workshopy o filmové a mediální výchově. Je spolutvůrkyní filozofické události Festival abstraktního myšlení. Je také filmovou producentkou a přednáší na Varšavské filmové škole (katedra filmové produkce). Zúčastnila se programu Emerging Producers 2022 (pořádaného MFDF Ji.hlava), IDFAcademy 2022 a EURODOC 2023.

Tomáš Machek

Absolvent Ateliéru Divadlo a výchova DiF a JAMU, herec divadla Líšeň, Zakladatel o.s. Umění mění a Divadla ToTeM, pedagog, loutkář, scénograf, lektor site specific, animačních a sebepoznávacích workshopů, dramatické, ekologické a filmové výchovy. Galerijní pedagog Sladovny Písek, jeden z autorů konceptu i finální realizace animačního studia Animárium.

Martin Peroutka

Martin Peroutka je od roku 2021 ředitel Aeroškoly z.s. a hlavní koordinátor filmového festivalu Malé Oči. Studoval Výtvarnou školu Václava Hollara, a následně se věnoval studiu religionistiky na Univerzitě Karlově a Univerzitě Pardubice. Působil jako grafik, animátor, lektor výtvarné výchovy, samostatný asistent pedagoga v Jedličkově ústavu a koordinátor dobrovolnických aktivit ve Farnosti Vršovice.