MENU

INDUSTRY Učitelé pro učitele

Jste učitel/ka, ředitel/ka nebo aktivní lektor/ka a chcete pracovat s filmem ve výuce? Právě pro vás jsme připravili inspirativní program.

První den industry programu bude zaměřen na sdílení dobré praxe učitelů, kteří s filmem pracují ve výuce systematicky a dlouhodobě. Toto mezinárodní setkání učitelů z Nizozemska, Německa, Česka, Maďarska, Polska a Slovenska nabídne platformu pro sdílení zkušeností a nápadů, jak využít nejen tvůrčí potenciál filmu, ale také široké spektrum možností, které film jako nástroj vzdělávání nabízí.

Kromě těchto inspirativních prezentací vybízíme k aktivnímu zapojení všech účastníků prostřednictvím workshopů. Účastníci se rozdělí do skupin, ve kterých budou pracovat na tom, aby definovali své potřeby, které by přispěli k usnadnění využití filmu ve výuce. Skupiny si vyzkouší práci pod vedením dvou lektorů, a sice čerstvého držitele prestižního nizozemského ocenění pro učitele Filmový učitel roku Remona Klika a učitele, vysokoškolského pedagoga a vedoucího školního projektu Berlinale Martina Gangulyho

Učitelé pro učitele - využití filmu ve výuce spolupořádá Audiovizuální HUB Kina Kavalírka. Program je součástí projektu filmED podpořeného programem Kreativní Evropa MEDIA. Více informací o projektu najdete zde.

Program proběhne v angličtině. Prezentace budou simultánně tlumočeny do českého jazyka.

 

VÝBĚR ÚČASTNÍKŮ ČTVRTEČNÍHO INDUSTRY PROGRAMU PROBĚHNE FORMOU OPEN CALLU

PŘIHLÁSIT SE MŮŽETE ZDE

Pro bližší informace se obraťte na edukace@krutonfilm.cz.

 

PROGRAM:

 

Prezentace v angličtině (simultánní překlad do češtiny)

10:00 - 10:30 REMON KLIK: Jak zaujmout své publikum (20 min + 10 min Q&A)

10:30 - 11:00 MARTIN GANGULY: Projekt filmové výchovy na Gymnáziu Johna Lennona v Berlíně (20 min + 10 min Q&A)

11:00 - 11:30 PIA DJUKIC: Krátký film ve třídě (20 min + 10 min Q&A)

11:30 - 12:00 JAN SPĚVÁČEK: Jak lze učit mediální výchovu (20 min + 10 min Q&A)

 

12:00 - 12:45 OBĚDOVÁ PAUZA

 

12:45 - 14:15 WORKSHOP PRO ČESKÉ UČITELE - YOUNG AND SHORT: MLADÍ POROTCI UČÍ UČITELE

 

12:45 - 14:15 WORKSHOPY PRO MEZINÁRODNÍ UČITELE 

Tyto workshopy nebudou tlumočeny a jsou přístupné pouze plynně anglicky hovořícím učitelům. 

Účastníci se rozdělí do 2 skupin. Délka jednoho workshopu je 45 min. Skupiny se prostřídají pod vedením obou lektorů.


Remon Klik

Remon Klik je amsterdamský inovativní učitel filmové výchovy a odborník na rozvoj vzdělávání. 23 let pracoval na střední škole a vytvořil mnoho různých filmových projektů pro studenty. Po absolvování Middlesex University s bakalářským titulem (Hons) v oboru filmové produkce v roce 2009 založil vlastní filmovou produkční společnost a vytvořil rozsáhlé filmové osnovy pro střední školu v Amsterdamu s názvem HLZ. Za tyto filmové osnovy získal ocenění „Filmový učitel roku ‚23/‘24“. Po získání této ceny se rozhodl zasvětit svůj pracovní život podpoře a rozvoji filmového vzdělávání a začal pracovat pro Network Film Education v Amsterdamu. Remon je také jedním ze zakladatelů a producentů filmového festivalu „Documaken Film Festival“, na kterém mohou studenti promítat své dokumentární filmy natočené v posledním ročníku střední školy. Společně s dalšími učiteli filmové výchovy připravil různé workshopy a online program na stránkách documaken.nl, který studenty a učitele vede k tvorbě jejich non-fiction filmů.

Martin Ganguly

Dr. Martin Ganguly je od roku 2004 vedoucím školního projektu Berlinale a působí jako vysokoškolský pedagog, učitel, autor, moderátor, konzultant, zkoušející a kouč v oblasti (filmového a divadelního) vzdělávání pro různé instituce a vydavatelství v Německu i v zahraničí. Kromě pedagogického titulu a doktorátu vystudoval tento pedagogický a mediální vědec také režii a herectví na semináři Maxe Reinhardta ve Vídni. Čtyři jeho multimediální výukové materiály byly oceněny prestižní evropskou medailí Comenius. V letech 2013-2020 byl kurátorem/facilitátorem celoněmeckého projektu „Klassiker sehen-Filme verstehen“ („Vidět klasiku, rozumět klasice“) DFA (Deutsche Filmakademie)/Bundeszentrale für politische Bildung pro zprostředkování filmové historie a pracuje také jako externí spolupracovník pro DFF (Deutsches Filminstitut) ve Frankfurtu nad Mohanem a pro Nadaci Wima Wenderse a také pro několik interkulturních vzdělávacích projektů.

Pia Djukic

Pia Djukic je uměleckou ředitelkou a spoluzakladatelkou Festivalu animace v Berlíně (FAB) a učitelkou umění a němčiny na Primo - Levi - Gymnasium v Berlíně. Je také animátorkou a po absolvování pedagogické praxe na ABK Stuttgart a Univerzitě Stuttgart absolvovala studium režie animace na Filmové univerzitě Babelsberg KONRAD WOLF.

Jan Spěváček

Jan Spěváček /CZ/ je učitel, textař a básník. Učí především informatiku na prvním stupni Základní školy Seifertova v Jihlavě, mluvit ale bude o povinně volitelném předmětu Mediální výchova se žáky 8. ročníku. V něm spolupracuje s Centrem dokumentárního filmu a jeho lektory, společně tvoří  krátké filmy hrané a dokumentární.