MENU

FILMY PRO 15-17 let

Celodenní program pro diváky od 15 do 17 let přináší velkou porci filmů, workshopů a diskusí s odborníky na filmovou tvorbu.

Staň se porotcem, vyber ten nejlepší film a užij si spoustu zábavy při diskusích a workshopech. Nekoukej blbě a přihlas se!

Na soutěžních dnech festivalu Young Film Fest se i letos utkají o tvou přízeň ty nejlepší filmy z celého světa.

Staň se jedním z padesátky porotců a pomoz vybrat ten úplně nejlepší!

24. dubna od 9 do 19 hodin v Kině Kavalírka

Postupně si pustíme všechny filmy, probereme vaše dojmy, pocity, srovnání s jinými filmy, obraz i příběh. Náš lektor je průvodcem světem filmu, ale nejdůležitější je pro nás každý mladý porotce, který o filmu rozhodne a kriticky přemýšlí o světě filmu i o světe kolem něj. Během dne se také najíte, představíme vám tři filmové workshopy (jeden bude zaměřený na filmový zvuk, druhý na tvůrčí psaní a třetí na filmový střih). Na konci dne každý porotce rozhodne, kdo získá cenu Young Film Festu pro film ve věkové skupině 15–17 let.

Naše heslo nekoukej blbě nesouvisí s výrazem mladých diváků ve tváři, ale k tomu, abychom přemýšleli nad tím, na co koukáme. Proto je vyzýváme: nekoukej blbě a staň se porotcem!

Cena za celodenní program je 180 Kč, zaplatit ho můžeš hotově na místě. Stačí vyplnit přihlášku.
Uzávěrka přihlášek je sobota 23. dubna ve 22 hodin.

Na jaké filmy se můžeš těšit?

Milý tati (Diana Cam Van Nguyen, Česko, Slovensko, 2021, 13 min)
Filmový dopis složený z obrazů minulosti, kterým se dcera snaží obnovit vztah se svým otcem – nejbližším člověkem, který zpřetrhal rodinná pouta kvůli strachu z budoucnosti a kulturním tradicím. Animované koláže představují režisérčinu osobní zpověď, vlákno jejích vzpomínek na tátu, který odešel za jinou rodinou. Film je zároveň vyjádřením naděje, že nikdy není pozdě obnovit vztah s blízkými a snažit se pochopit jejich životní rozhodnutí.

Wild Minds (Vilde Sind, Hannah Elbke, Dánsko, 2021, 29 min)
Myslíte si, že jsou vaši rodiče trapní? To samé si myslí i Daniel. Nedává svoji svéráznou mámu, které se jeho spolužáci smějí. Nemůže se dočkat, až se přestěhuje za tátou do Kodaně. Máma to však nezvládá a vypořádává se s touto informací po svém. Je šílená nebo jen dává tou nejprostší cestou najevo svojí lásku a toleranci? Dokáže Daniel opravdu nechat mámu samotnou?

Boazovázzi (Joonas Mattila & Jeffrey Roekens, Finsko, 2021 14 min)
Ellen-Maaret je Sámka studujíci grafický design ve finském městě Oulu. V období letního slunovratu se pravidelně vrací do své vesnice ​​Ávžžášjávri, aby se spolu se svou rodinou podílela na tradici značení sobích mláďat. Boazovázzi je fascinující dokument, který prostřednictvím své hlavní hrdinky Ellen-Maaret hovoří o důležitosti pasení sobů pro komunity Sámů, ale také o výzvách, jak vybalancovat moderní městský život s tradicemi.

O (Paul Wenninger, Rakousko, Francie, 2021, 5 min)
Paul Wenninger ve svém experimentálním filmu prostřednictvím stop – motion techniky zachycuje nadbytečný pohyb tanečníka.

Techno, Mama (Saulius Baradinskas, Litva, 2021,18 min)
Blikající světla, modrá, červená, IG formát, hlasitá hudba, taneční extáze a absolutní odpojení od reality skrze beaty, které jsou jen a pouze TECHNO. Nikita utíká od reality kvůli své despotické mámě, která ho štve - nevystojí ji! Chce utéct do Berlína. Bude pro něj vysněná cesta znamenat vysvobození? Co se stane když se matka v tu samou chvíli rozhodne o pozornost Nikity bojovat?

Rodinka (La Mif, Fred Baillif, Švýcarsko, 2021, 112 min)
Sedm dívek, které pocházejí z komplikovaných poměrů, žije pod jednou střechou. Navzájem se nevybraly, ale sdílejí spolu radosti i bolesti a vášnivě se bouří proti svému okolí. V bezpečném prostředí společného domova žijí jako rodina, ale na to, aby vše bylo v míru, lásce a harmonii je čeká ještě dlouhá cesta. A jejich místo ve společnosti je nejisté.

Čas věčnosti (The Timekeepers of Eternity, Aristotelis Maragkos, Řecko, 2021, 62 min)
Pan Toomey zběsile trhá papír, aby ovládl monstra ze svého dětství. Když se uprostřed letu do Bostonu probudí a zjistí, že většina ostatních cestujících zmizela, musí čelit papírové noční můře, která hrozí, že všechno roztrhá na kusy. Záběry z filmu Časožrouti (1995) podle knihy Stephana Kinga jsou sestříhány, vytištěny a animovány tak aby vytvořily nový příběh pana Toomeye.


Workshop filmového střihu

Vytvoř si vlastní trailer. Pomocí počítače a střihového programu vyrobíš vlastní krátký film nebo trailer a promítneš ho ostatním. Světem střihové skladby, manipulace záběrů a významů tě provede absolvent Univerzity Tomáše Bati Juraj Ondruš.

Workshop filmového zvuku

Z hororu komedie? Z komedie drama? Jak funguje zvuk ve filmu, jak ovlivňuje jeho atmosféru a může manipulovat divákem, se dozvíte během zvukového workshopu s Matějem Chrudinou, který vystudoval Zvukovou tvorbu na FAMU.

Workshop tvůrčího psaní

Jak vytvořit z nápadu nebo myšlenky námět, scénář, potažmo film? Aneb jak slova, kterými popisujeme tyto myšlenky nebo nápady přetavit do audiovizuálního vyprávění? To bude úkolem na našem workshopu – z našich nápadu se pokusíme vytvořit námět, scénář a prvotní představu, jak by tento námět mohl vypadat jako film a jak by se mohl natočit. Workshopem vás provede absolventka Scenáristiky a dramaturgie na pražské FAMU Kristýna Kopřivová.